The WELL, Sacramento State University

Unlike conventional campus fitness facilities that focus on exercise alone, Sacramento State’s 151,000 square foot Recreation and Wellness Center is the heart of student life, uniting fitness, medical care and counseling, and social activity spaces under one roof.

The Center provides whole-health care for 28,000 students and 3,400 faculty and staff through a broad spectrum of amenities and services: a rock climbing wall, four basketball courts, a large multi-activity court for sports like indoor hockey or soccer, studios for cardio, weight training, and an array of exercise classes, a pharmacy, a lab, as well as health offices for physical therapy, nutrition, optometry, and mental health.

The LEED Gold-certified center reflects the team's focus on sustainable design, including an orientation to natural light, as well as the incorporation of low-energy materials and technology including recycled content finishes, self-shading skylights, and site-cast exterior panels.

 

Awards
Outstanding Sports Facility Award (NIRSA), 2011
Innovative Architecture and Design Award (Recreation Management), 2011
Regions Most Sustainable Building Award (Business Environmental Resource Center) 2011 
LEED Gold Certification (United States Green Building Council), 2011  

 

Client
Sacramento State University
Location
Sacramento, CA
Core Team
John Davis
Burton Miller
Co Chau
Eric Gunther
Associate Architect
Ellerbe Becket, An AECOM Company
Photos
Cesar Rubio
Frank Domin